Tre HR-tips inför hösten


Sommaren närmar sig och vi ser fram emot välförtjänt ledighet, men vi börjar också planera för höstens arbete och vad vi ska fokusera på. Låt dig inspireras av dessa tre tips!


——————————


1. Bredda innebörden av HR-tech


Förutom att ha kunskap om klassiska HR-topics ser vi också att det blir mer och mer viktigt att ha koll på de senaste tekniska lösningarna. 


HR har använt sig av HCM-system under längre tid för bland annat onboarding, performance reviews och people analytics. 


Under det senaste året har vi dock börja märka att HR fått ta ledarskap över fler delar som normalt gränsar mer mot IT; till exempel i form av smarta verktyg för kommunikation, samarbete och insamling av data. 


Även när vi får möjlighet att återgå till våra arbetsplatser har sättet vi arbetar på förändrats, med bland annat mycket större flexibilitet i remote working. Tools som normalt sett inte skulle använts av HR är nu högst relevanta, och vi fortsätter att leta bland smarta verktyg för att hitta de bästa lösningarna för samarbete på distans. 

  • Around är ett gratis verktyg för videosamtal, skapat med framtidens arbetsplats i åtanke. Förutom att det är snyggt och användarvänligt, har det en mängd smarta funktioner som skapar mervärde. 


2. Satsa på career development 


Många företag har stått inför stora utmaningar under pandemin, med minskade intäkter och försämrat resultat. Som påföljd har en del anställda permitterats, och de som jobbar har ofta fått arbeta i högre takt än vanligt för att kompensera. 


Till följd har utvecklingen stannat av för många, och det har blivit tydligt för HR att det finns ett uppdämt behov av learning and development hos våra medarbetare. Det har redan börjat röra sig en hel del på arbetsmarknaden och många söker sig vidare till andra arbetsgivare för att få göra och uppleva något nytt. 


För att behålla våra talanger ser vi att det är dags att lägga extra fokus på career development. Det kan vara en idé att börja kartlägga de utvecklings- och utbildningsbehov som finns och att redan nu sätta en plan inför hösten. 


  • Learnifier är en stor, dynamisk lärandeplattform för att skräddarsy utbildningar och digitalisera lärandet. 


3. Fokus på mental hälsa


Företag har länge främjat fysisk hälsa i form av friskvårdsbidrag, möjlighet till träning på arbetstid och en och annan stegtävling. 

Ett välkänt faktum är att många mått dåligt under pandemin till följd av osäkerhet och isolering, och de flesta har blivit medvetna om att mental ohälsa kan drabba vem som helst. 


Man ser ett skifte i hur samhället ser på mental ohälsa, och många företag följer med i denna utveckling. HR tittar på verktyg för att normalisera och adressera ämnet, men också för att främja psykiskt välmående i ännu högre grad. 


Några konkreta saker som HR kan införliva skulle kunna vara att: 

  • integrera frågor som rör psykisk hälsa i det allmänna arbetsmiljöarbetet
  • utbilda chefer att tala om och upptäcka tecken på ohälsa
  • erbjuda gratis rådgivning till medarbetarna i olika frågor som rör både arbetsliv och privatliv

Med AlexisHR kan man jobba evidensbaserat för att fånga upp tecken på ohälsa i ett tidigt skede. 


/Josefin

_______________________________________________________________________________________________

Josefin Fällgren är Strategic People Partner på AlexisHR, där hon bidrar med sin HR-kunskap genom att bland annat erbjuda rådgivning mot kunder och att utveckla systemet ur ett HR-perspektiv. Hon har närmare 10 års erfarenhet av att arbeta brett med HR, inom främst media- och techföretag. 

AlexisHR är en tjänst som samlar all personaldata på ett ställe. Automatisera onboarding till offboarding och allt däremellan. Anpassat för bolag som jobbar på kontor, distans eller både och. Boka gratis genomgång via den här länken.

Used by companies and employees in more than 65 countries