Attrahera morgondagens talang


Millennials bidrag till arbetsmarknaden har stadigt ökat under de senaste åren. Faktum är att de år 2025 beräknas komma att utgöra häpnadsväckande 75% av den arbetande befolkningen. Denna stora, internationella och digitalt självsäkra generation är också här för att ändra den klassiska synen på arbetskultur och -miljö. För att attrahera toppkandidaterna är det därför avgörande att förstå hur de tänker och att anpassa sin rekryteringsstrategi efter dem.


Även om lön och stabilitet fortfarande är viktiga punkter för Millennials (och Gen Z) när det gäller att välja jobb, finns det andra faktorer som kan vara mer tilltalande – och ibland avgörande. Nedan följer några av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska anställa morgondagens talang:

1) Håll kontakten


Att skapa en känsla av samhörighet och gemenskap är ett bra sätt att väcka Millennial-kandidaternas intresse. De är vana vid att spendera mycket tid online och på så sätt hålla sig uppkopplade och informerade. Ge dem möjligheten att connecta med ditt företag och meddela dem om uppdateringar och positioner som de har visat intresse för. Skapa relationer genom att hålla dem engagerade och bygg på så sätt en talangpool även när du inte rekryterar aktivt.

2) Fokusera på rätt saker


Investera i ett verktyg som köper loss tid för dig att lägga på det som betyder något. Automatisering och digitalisering är HR’s bästa vänner och genom att förenkla arbetsflöden kan du fokusera på den mänskliga touchen och erbjuda det lilla extra. Millennials förväntar sig mer än tidigare generationer, genom hela rekryterings- och onboardingprocessen, så se till att inte tappa toppkandidater för att du inte hade tid att lägga på dem.

3) Lyft fram er kultur


Att hitta ett företag som passar bra kulturellt har blivit en av de viktigaste faktorerna för Millennials idag. En stor lönecheck är i de flesta fall inte längre tillräckligt (även om det såklart fortfarande är attraktivt!). Att arbeta med likasinnade kollegor för ett företag med tilltalande mål och visioner är något som den här generationen verkligen värdesätter. Employer branding har därför blivit en otroligt viktig del av rekryteringsstrategin – ett sätt för företag att sälja sig själva som arbetsgivare och sticka ut från mängden. Se till att företagets kultur visas klart och tydligt så fort man kommer in på karriärsidan, dela era ’visions and missions’, lite inspirerande bilder och rekommendationer från medarbetare, om ni har sådana.

4) Socialisera mera


Underskatta aldrig kraften i sociala medier! En studie av analysföretaget Aberdeen Group fann att hela 73% av Millennials hittade sitt senaste jobb via en social kanal. Statistiken talar för sig själv; sociala medier har blivit go-to-sättet för denna generation att undersöka företag – inte bara som konsumenter utan också som kandidater. Att dela med sig av vad som händer på kontoret, som AW’s, yogaklasser eller “Pizza Friday” är ett enkelt, men effektivt, sätt att förmedla företagets kultur och locka kandidater att vilja jobba för er.

"Det har blivit lite av en klyscha, men Millennials spenderar mycket tid på sina telefoner"

5) Bli mer mobila


Det har blivit lite av en klyscha, men Millennials spenderar mycket tid på sina telefoner! Efter att ha vuxit upp under den digitala revolutionen är de otroligt tekniskt kunniga och är vana vid att ha svaret på nästan alla frågor tillgängligt bara en googling bort. Det har därför blivit absolut nödvändigt att se till att din karriärsida och ansökningsprocess är optimerade för mobilen. Se till att det är lättnavigerat och enkelt att ansöka för att minska risken att kandidater ger upp.

Detta är naturligtvis lite av en generalisering och inte riktigt någon "one size fits all"-strategi! Men den nya generationen (och den efter den) förväntar sig mer av sina arbetsgivare än någonsin tidigare. Genom att förstå vad som attraherar de ansökande och lägga fokus på kandidatupplevelsen – hålla dem informerade och engagerade i varje steg av processen – investerar du i företagets framtid och ser till att attrahera topptalanger!


Used by companies and employees in more than 65 countries